Πώς να προσέχετε τον φορητό υπολογιστή σας (Laptop)

Είναι σημαντικό να αναλάβετε τη φροντίδα του φορητού υπολογιστή σας για να τον κρατήσει σε καλή κατάσταση. Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία. Υπάρχουν μια σειρά από εύκολα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να κρατήσετε το laptop σας σε εξαιρετική κατάσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω απλά βήματα θα σας βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι διαρκεί περισσότερο και θα χρειάζετε λιγότερη συντήρηση. Ως πρόσθετο πλεονέκτημα, πολλά από αυτά τα βήματα θα διατηρήσουν την ταχύτητα του φορητού σας υπολογιστή.

1) Κρατήστε τα υγρά μακριά από το φορητό υπολογιστή σας. Όπως καλό θα μπορούσε να είναι να μην πίνετε καφέ, σόδα, νερό ή οποιοδήποτε άλλο υγρό κοντά στο laptop σας, τα ατυχήματα μπορούν να συμβούν πολύ εύκολα. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε ένα φλιτζάνι με ένα κάλυμμα πάνω του, έτσι ώστε ακόμη και αν αυτο κάνει διαρροή, το υγρό δεν θα μπορεί να πάει πουθενά. Τα υγρά μπορεί να βλάψουν τα εσωτερικά μικρο ηλεκτρονικά εξαρτήματα ή να προκαλέσει ηλεκτρική ζημία στον φορητό υπολογιστή. Βραχυκυκλώματα μπορεί να καταστρέψουν τα δεδομένα ή ακόμη και να καταστρέψουν μόνιμα κάποια μέρη. Η λύση είναι πολύ απλή: Κρατήστε το ποτό σας μακριά από τον υπολογιστή σας. Ακόμα και αν είστε προσεκτικοί, κάποιος άλλος θα μπορούσε να ακουμπήσει στο γραφείο σας.

2) Έχοντας ένα διαθέσιμο λογισμικό προστασίας από ιούς θα σας βοηθήσει πολύ. Ακόμα κι αν ξέρετε τι λήψη αρχείων κάνετε, μπορεί να περιέχει έναν ιό που μπορεί να οδηγήσει σε ένα σφάλμα ή πρόβλημα λογισμικού στον εξοπλισμό του συστήματος ή του λογισμικού σας. Μπορεί επίσης να επιβραδύνει τις λειτουργίες του συστήματος και την απόδοση.

3) Κρατήστε τα τρόφιμα μακριά από το φορητό υπολογιστή σας. Μην τρώτε πάνω από το laptop σας, τα ψίχουλα μπορεί να πάνε κάτω από τα πλήκτρα στο πληκτρολόγιο και να δημιουργήσουν μικρά σφάλματα. Τα ψίχουλα μπορεί επίσης να βλάψουν το κύκλωμα του laptop. Ακόμη χειρότερα, κάνει το laptop φαίνεται βρώμικο, αν υπάρχουν ψίχουλα και λεκέδες τροφίμων σε αυτό.

4) Κάντε συχνές αποφορτίσεις στην μπαταρία αν το έχετε συνέχεια στο ρεύμα, 1-2 αποφορτίσεις την εβδομάδα αρκούν. Αν θέλετε να βγάλετε την μπαταρία από τον φορητό και είναι τεχνολογίας Li-Ion φροντίστε να είναι στο 40%-50% τις χωρητικότητας όταν την αφαιρείτε, μετά αποθηκεύστε την σε δροσερό (15c) και ξηρό μέρος.

5) Πάντοτε να έχετε καθαρά χέρια, όταν χρησιμοποιεί το φορητό υπολογιστή σας. Πλύνετε τα χέρια σας για να είναι ευκολότερο να χρησιμοποιήσετε το laptop touchpad σας και θα υπάρχει λιγότερος κίνδυνος εγκατάλειψης βρωμιάς και λεκέδων στον υπολογιστή. Επιπρόσθετα, αν καθαρίσετε τα χέρια σας πριν από τη χρήση, θα βοηθήσει στη μείωση της φθοράς στην επικάλυψη του φορητού υπολογιστή που προκαλούνται από την επαφή με τον ιδρώτα και τα μικρά σωματίδια που μπορούν να ενεργούν σύμφωνα με το εξωτερικό του φορητού υπολογιστή κάτω από τους καρπούς και τα δάχτυλα σας.

6) Προστατέψτε την LCD οθόνη. Όταν κλείσει το laptop σας, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν μικρά αντικείμενα, όπως ένα μολύβι ή μικρά καθαριστικά αυτιών, στο πληκτρολόγιο. Αυτά μπορεί να βλάψουν την οθόνη, όταν κλείσει! Κλείστε το καπάκι κρατώντας το απαλά από τη μέση. Κλείνοντας το καπάκι χρησιμοποιώντας μόνο τη μία πλευρά προκαλεί πίεση στην εν λόγω άρθρωση, και με την πάροδο του χρόνου μπορεί να προκαλέσει την φθορά της.

7) Κρατήστε και ανασηκώστε τον υπολογιστή από τη βάση της, όχι από την LCD οθόνη. Αν το σηκώσεις από το μέρος της οθόνης και μόνο, θα μπορούσε να βλάψει την οθόνη ή τις αρθρώσεις που συνδέουν την οθόνη με τη βάση του laptop. Η οθόνη εύκολα μπορεί να γδαρθεί ή να καταστραφεί από άμεση πίεση – μην την πιέζετε.

8) Μην τραβάτε το καλώδιο τροφοδοσίας. Όταν τραβάτε το καλώδιο τροφοδοσίας σας μακριά από την πρίζα αντί να βάλετε το χέρι σας απευθείας στο βύσμα ή στην πρίζα γιατί το τράβηγμα μπορεί να σπάσει το βύσμα ή να βλάψει την πρίζα. Επίσης, αν έχετε την πρίζα κοντά στα πόδια σας, αποφεύγετε τι συνεχή πρόσκρουση με το βύσμα ούτε θα μπορούσε να χαλαρώσει και τελικά να σπάσει.

9) Μην περνάτε την καρέκλα σας πάνω από το καλώδιο του υπολογιστή. Κολλήστε το καλώδιο πάνω από το γραφείο σας με ταινία. Πάντα προσπαθήστε να κρατήσετε το μεγαλύτερο μέρος του καλωδίου μακριά από το πάτωμα ή τα πόδια σας! Μερικές φορές μπορεί να είστε τόσο απορροφημένος σε αυτό που κάνετε που μπορεί να μετακινήσετε τα πόδια σας ξεχνώντας που είναι το καλώδιο.

10) Συνδέστε τα αξεσουάρ – συσκευές στις κατάλληλες αυλακώσεις τους. Πάντα να εξετάσουν τα σύμβολα για το φορητό υπολογιστή προσεκτικά πριν τοποθετήσετε τις συσκευές. Να τοποθετήσετε μια τηλεφωνική γραμμή σε μια θύρα Ethernet ή το αντίστροφο θα μπορούσε να βλάψει τις υποδοχές, γεγονός που καθιστά αδύνατη τη χρήση τους και πάλι. Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε προσεχτικοί σε αυτό το σημείο.

Windows 10 Laptop

11) Χειριστείτε κάθε αφαιρούμενο δίσκο με προσοχή. Floppy drives ή δίσκους CD που έχουν αφαιρεθεί από το φορητό υπολογιστή σας μπορεί εύκολα να συνθλιβούν, ή να πέσουν εάν είστε απρόσεκτοι. Βάλτε τους κατ ‘ευθείαν σε μια τσάντα ή ένα κουτί αποθήκευσης / θήκη για ασφαλή φύλαξη, αν δεν τους βάλετε πίσω στο laptop.

12) Τοποθετήστε τους δίσκους CD στις εγκοπές τους προσεκτικά και στη σωστή γωνία. Πιέζοντας με λάθος τρόπο την μονάδα του δίσκου, ή ακόμη και ανάποδα μπορεί να τη μπλοκάρουμε.

13) Ελέγξτε για να δείτε αν οι ετικέτες εφαρμόζουν με ασφάλεια πριν από την εισαγωγή των CD στο φορητό υπολογιστή σας. Μέσα όπως CD, DVD ή δισκέτες δεν πρέπει να έχουν χαλαρά τμήματα ετικέτας που μπορεί να μπλοκάρουν μέσα στο δίσκο. Ποτέ μην εισάγετε μη σωστού μεγέθους CD, καθώς αυτά μπορεί να προκαλέσουν μόνιμη ζημιά στο δίσκο.

14) Μην εκθέτετε το laptop σας σε απότομες αλλαγές θερμοκρασίας. Όταν φέρνετε το laptop σας σε εσωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια του χειμώνα, μην το ενεργοποιήσετε αμέσως. Αντ ‘αυτού, αφήστε το να θερμανθεί σε θερμοκρασία δωματίου πρώτα. Έτσι, θα αποφευχθεί κάθε πιθανότητα για βλάβη στη μονάδα δίσκου από την υγρασία που υπάρχει μέσα στο μηχάνημα. Αποφεύγετε ακόμα και τη θερμότητα από την ηλιακή ακτινοβολία.

15) Μην αφήνετε το laptop σας σε ένα αυτοκίνητο. Όχι μόνο γιατί στο εσωτερικό των αυτοκινήτων αναπτύσσονται μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας που μπορεί να βλάψουν ένα φορητό υπολογιστή, αλλά και γιατί ένας φορητός υπολογιστής (laptop) αποτελεί στόχος για ένα επίδοξο κλέφτη.

16) Φροντίστε ώστε η μονάδα του υπολογιστή να καθαρίζετε ετησίως για την απομάκρυνση της σκόνης. Καλέστε μας στο 2118007899 ή στο 6983346595 για να το αναλάβουμε εμείς, ή κάντε το μόνοι σας αν μπορείτε. Εάν η σκόνη συσσωρεύεται, το σύστημα δεν μπορεί να ψυχθεί σωστά. Η θερμότητα μπορεί να καταστρέψει τη μητρική πλακέτα.

17) Αποφεύγετε να τοποθετείτε βαριά υλικά, όπως βιβλία, πάνω στο φορητό υπολογιστή και το πληκτρολόγιο σας. Αυτό μπορεί να πιέσει την οθόνη LCD στο πληκτρολόγιο, και τελικά να σπάσει.

18) Χρησιμοποιήστε σωστoύ μεγέθους θήκη για laptop. Ότι χρησιμοποιείτε για να μεταφέρει το laptop σας, βεβαιωθείτε ότι είναι αρκετά μεγάλο ώστε να περιέχει το φορητό υπολογιστή. Έτσι θα αποφύγετε το γρατσούνισμα, την συμπίεση ή ακόμα και την πτώση.

19) Κοιτάξτε να πάρετε μια θήκη για laptop. Πολλές ζημιές έχουν γίνει από την πτώση ενός laptop. Μια τσάντα μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο βλάβης.

20) Χρησιμοποιήστε και αποθηκεύστε το laptop σας σε καλά αεριζόμενο χώρο. Όταν χρησιμοποιείτε το φορητό υπολογιστή σας, να το πράξετε σε ένα μέρος που έχει μια σταθερή κυκλοφορία του αέρα. Πολλοί άνθρωποι έχουν καταστρέψει το φορητό τους υπολογιστή με τη χρήση του σε κλειστό χώρο και κάνοντας έτσι το laptop να υπερθερμανθεί.

21) Χρησιμοποιήστε μια παλιά οδοντόβουρτσα για να καθαρίσετε την περιοχή γύρω από τον ανεμιστήρα εξάτμισης. Αν αυτός βουλώσει, η ροή του αέρα μειώνεται και μπορεί να συμβεί υπερθέρμανση.

22) Δοκιμάστε και να κρατήσετε το φορητό υπολογιστή σας σε μια επίπεδη, καθαρή επιφάνεια. Αυτό αποτρέπει τη ζημία του φορητού υπολογιστή.

23) Μην χρησιμοποιείτε το laptop σας στο κρεβάτι. Επαναλαμβανόμενη χρήση του φορητού υπολογιστή στο κρεβάτι, θα προκαλέσει την εισαγωγή σκόνης και χνουδιού από το κρεβάτι, εμποδίζοντας τον ανεμιστήρα.


Σύνδεσμοι